Počet položek: 0 0 Kč

Historické dopravní prostředky (VIII.) - Tatra 87 a Dvouplošník Aero Ab-11

V roce 2016 se Česká pošta rozhodla vzdát hold českým historickým dopravním prostředkům vydáním série poštovních známek s námětem dvou ikonických výrobků československého průmyslu – automobil Tatra 87 a dvouplošník Aero Ab-11. Známky jsou 8 vydáním v série "Historické dopravní prostředky".

Historické dopravní prostředky - Tatra 87 a Dvouplošník Aero Ab-11

Kat. POFIS - č. 904 + 903

 

Nabídka poštovních známek České republiky z roku 2016 je zde!

 

Tatra 87 – Symbol Elegance a Inovace

Tatra 87 je automobil, který byl vyráběn v letech 1937 až 1950 firmou Tatra. Tento vůz byl revoluční nejen svým designem, ale i technologií. Tatra 87 je známá především díky své aerodynamické karoserii, která byla na svou dobu velmi pokroková. Automobil dosahoval vysoké rychlosti i s nižším výkonem motoru, což z něj činilo ideální vůz pro dlouhé cesty.

Jeho osmiválcový motor umístěný vzadu a vzduchem chlazený motor byl unikátem v tehdejším automobilovém světě. Proslavila ho především expedice Hanzelky a Zikmunda, kteří s tímto modelem podnikli cestu kolem světa. Tatra 87 je nejen symbol československého průmyslu, ale také hrdý zástupce české technické inovace a elegance.

Známka s Tatrou 87 je tak symbolem nejenom československé technické historie, ale také dobrodružství a objevování světa.

Aero Ab-11 – Československý Dvouplošník s Hrdou Historii

Druhým historickým dopravním prostředkem, který se dostal na známku, je dvouplošník Aero Ab-11. Tento letoun byl vyvinut v meziválečném období a sloužil především pro armádní účely. Byl využíván jako průzkumný a bombardovací letoun a stal se jedním z prvních úspěšných konstrukcí firmy Aero.

Aero Ab-11 bylo ceněno pro svou stabilitu a ovladatelnost, což jej činilo ideálním pro vojenské mise v náročných podmínkách. Jeho konstrukce s dvojitým křídlem a otevřeným kokpitem byla typická pro letadla té doby, ale Ab-11 se svými inovacemi zapsalo do historie československého letectví.

Známka s tímto dvouplošníkem oslavuje úspěchy československého leteckého průmyslu a jeho přínos k obraně republiky.

Známky jako Pocta České Technické Historii

Tyto dvě známky z roku 2016 jsou nejen poctou technickým vynálezům, ale také připomínkou, že Československo bylo a stále je zemí s bohatou tradicí inženýrství a inovací. 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací